Kreeg TTIP wel echt zoveel aandacht? Klik hier om daarachter te komen.
Klik op de vlaggen en scroll naar rechts
De EU is al veel langer bezig met het sluiten van verdragen met mogelijke handelspartners. Verdragen met landen als Mexico, Oekraïne, Zuid-Afrika en Chili zijn de afgelopen jaren gesloten.
Welke handelsverdragen zijn er al eerder gesloten?
Meer recent, december 2012, bereikte de EU een akkoord met Singapore, waarmee de markten voor elkaars producten toegankelijk werden en Singapore de grootste handelspartner in Zuid-Oost Azië werd voor de EU.
Op 1 augustus 2013 is een vrijhandelsakkoord in werking getreden met Colombia.
Eerder dat jaar bereikte de EU een soortgelijk akkoord met Peru. Ecuador sloot zich ruim een jaar later bij het akkoord aan en ook Bolivia staat er open voor.
Sinds oktober 2015 behoort ook Zuid-Korea tot de lijst van EU-handelspartners.
Ergens in de loop van dit jaar gaat waarschijnlijk het handelsakkoord met Canada in werking.
Dit zogeheten CETA-akkoord kreeg in oktober 2013 vorm, toen beide partijen een akkoord bereikten over de hoofdlijnen van het verdrag, in september 2014 is de de formele tekst voor het akkoord vastgesteld.
In 2013 begonnen de onderhandelingen over TTIP. Een onderdeel van TTIP is ISDS, wat staat voor Investor State Dispute Settlement. Ook wel investeerder-staatarbitrage genoemd in het Nederlands. ISDS is een clausule die doorgaans opgenomen wordt in handelsverdragen tussen landen, dus ook bij TTIP. Dit geeft buitenlandse investeerders de mogelijkheid een schadeclaim in te dienen bij het land waar ze handel mee voeren. Met een ISDS-clausule in TTIP zouden Amerikaanse multinationals Europese staten aan kunnen klagen, omdat nieuw ingevoerd beleid of wetgeving schade voor hun bedrijf kan betekenen.
De EU heeft dus al tientallen handelsverdragen gesloten de afgelopen decennia.
Maar waarom lijkt TTIP zoveel meer aandacht te krijgen?